1940 рік, 3 січня

Вісті Рад депутатів трудящих УРСР, 1940 рік, 3 січня

За ділову роботу!

Сторінка 1

Країна Рад вступила в новий рік. Численні повідомлення про дострокове виконання виробничих планів на багатьох заводах, фабриках, на шахтах і залізницях, про нові здобутки в соціалістичному сільському господарстві, в науці прозвучали як побідний гімн минулому рокові, сповненому прекрасних перемог в усіх областях господарського і культурного будівництва.

Радянсько-японські угоди від 31 грудня 1939 року

І.

Радянсько-японська угода про сплату останнього внеску за КСз

В результаті переговорів, які відбувалися в останній час між японським послом п. Того і Народним Комісаром Закордонних Справ В. Молотовим, обидві сторони прийшли до такої угоди в питанні про сплату Урядові СРСР Урядом Манчжоу-Го останнього внеску за КСз і про врегулювання взаємних претензій згаданих урядів: 

Указ Президії Верховної Ради СРСР про нагородження командирів, політпрацівників і військових інженерів генерального штабу і центральних управлінь Народного Комісаріату оборони СРСР

Сторінка 2

За успішне виконання оперативних завдань командування Червоної Армії - нагородити:

Орденом «Червоний Прапор»

1. Командарма 2-го рангу Смородінова Івана Васильовича.

Орденом «Червона Зірка»

1. Комкора Захарова Матвія Васильовича. 

2. Комбрига Бєлікова Михайла Трохимовича.

3. Комбрига Гусєва Миколу Івановича.

4. Комбрига Василевського Олександра Михайловича.

5. Комбрига Іванова Володимира Дмитровича.

6. Комбрига Трубецького Миколу Іустиновича.

На сесіях новообраних Рад

У районних Радах столиці

В урочистій обстановці відбулася перша сесія Кіровської районної Ради м. Києва. Просторий зал Будинку оборони заповнили депутати. Тут же багато представників від різних організацій району. Перше засідання новообраних депутатів відкриває найстаріший депутат, учитель 84 школи тов. Бурдін. Одноголосно обирається головою сесії районної Ради депутат тов. Стародубова.

На своєму першому засіданні сесія розглянула питання про обрання виконавчого комітету районної Ради, утворення відділів, постійних комісій.

Новорічна відозва Гітлера

БЕРЛІН, 31 грудня. (ТАРС). Як повідомляє Німецьке інформаційне бюро, Гітлер звернувся з новорічною відозвою до націонал-соціалістської партії. В цій відозві, між іншим, говориться:

За бойовою учобою

Сторінка 3

Тепло й радісно зустріла Н-ська частина бійців молодого поповнення. На відміну від минулих років, ця молодь має семирічну, середню і вищу освіту. Вихованці середніх шкіл, технікумів, механіки, трактористи, комбайнери - бійці молодого поповнення - цілком підготовлені до серйозної роботи по оволодінню складною бойовою технікою, сучасною тактикою і предметами політичної освіти.

Шириться рух стопудовиків

(Від кореспондента «Вістей» на Кам'янець-Подільській області)

Передові колгоспи області ділом відповідають на заклик бригадирів-стопудовиків Сталінградської області, про розгортання соціалістичного змагання за високі врожаї. У Проскурівському, Шепетівському, Орнинському, Чемеровецькому та інших районах колгоспники беруть на себе нові виробничі зобов'язання на 1940 рік.

Висновок есперта

М. ШКАПСЬКА

В самому центрі Москви - вона завжди повна несподіванок - висока, глуха монастирська стіна. 

В стіні хвіртка з прорізаним у ній вікном. Нас впустили після тривалого розпиту і перевірки. За хвірткою після міського шуму зустріла нас незвичайна тиша.

Тут тиша необхідна. Дуже тривожно й шумно вривається сюди життя.

На вузькому підвіконнику сотні папок. І якщо ви до них доторкнетесь, господар дбайливо й любовно перекладе їх в інше місце.

- В кожній папочці людське життя…

Радянський Перемишль

28 вересня 1939 року частини побідоносної Червоної Армії вступили в Перемишль, завершивши цим останній етап звільнення трудящих колишньої Західної України. Цей день увійшов радісним святом в життя робітників, службовців і інтелігенції міста.

Багато зазнало і вистраждало це старовинне, майже тисячолітнє місто, розташоване на перехресті важливих комунікацій заходу. Бистроплинні води Сана несли з собою потоки народних сліз. Народ стогнав від польського орла, що по-хижацькому висмоктував з нього всю кров. 

Змагання робітників Львова і Дніпропетровська

Сторінка 4

ДНІПРОПЕТРОВСЬК, 2 січня. (РАТАУ). Робітники Дніпропетровської міської електросіті одержали лист від колективу міської електросіті м. Львова. В цьому листі робітники електросіті Львова викликають їх на соціалістичне змагання. Львівські робітники пишуть:

Радісно зустріла столиця новий рік

… Останні години 1939 року. На вулицях велике пожвавлення. По осяяній вогнями центральній магістралі столиці - Хрещатику спішать по-святковому одягнені люди. Яскравими вогнями горять ялинки, встановлені в скверах і парках Києва.

Золота сторінка історії

1918 рік для Радянської країни був найтяжчим роком. Вона задихалася в лещатах голоду. Молода радянська республіка була відрізана від основних хлібних районів - України і Сибіру. 

RSS-материал