Перед надзвичайною сесією сойму та сенату?

Мобілізація литовської армії. – Ратифікація німецько-совітського пакту неаґресії.-Становище Еспанії.

(Телефоном від нашого варшавського кореспондента).

Зі зростом напруження, у варшавських пресових колах появились поголоски, що президент скличе на основі 79. статті конституції сойм і сенат у зменшеному складі. Як передбачували знавці парляментарних справ, входили б туди лиш президії обох законодатних палат та предсідники комісій.

Наш кореспондент довідується з авторитетних парляментарних кол, що ці поголоски передчасні. Сойм та сенат відбудуть мабуть небавом коротку сесію у повному складі, щойно опісля президент визначить, хто має брати участь у праці законодатних палат у зменшеному складі.

З Вильна наспіла телефоном вістка, що в ночі з понеділка на вівторок відбулась у Ковні тайна військова нарада під проводом ґен. Раштікіса. Негайно після наради проголошено мобілізацію, яка дасть змогу запевнити невтральність Литви.

З Москви телефонують, що до Берліна поїде не Молотов лиш Патьомкін, щоб підписати ратифікаційні документи німецько-совітського пакту неаґресії. У Москві припинено протинімецьку та протиіталійську пропаґанду.

Совітські політичні кола заняли вичікуюче становище до европейської крізи, не вірять у війну. Здається, що СССР приготовлюється до ролі „того третього, який користає”.

„Дейлі Скеч” помістив телєфоноґраму з Мадриду, з якої виходить, що ґен. Франко виявив готовність постачати Анґлії воєнні сирівці. Бритійські політичні кола добачують тут деклярацію невтральности.

———————-
Обмеження залізничного руху в напрямі Ґданська.

ҐДАНСЬК, 30. 8. ПАТ. Від якогось часу на терені Вільного Міста переводять саботаж залізничного табору та розкладу їзди м. ін. у той спосіб, що арештують польських залізничників. За останні 5 днів польський ґенеральний комісар щодня інтервеніював в сенаті Вільного Міста. Тому, що саботаж охопив тепер уже навіть і вантажні поїзди і порожні, які йдуть до Польщі, що задержуються на терені Ґданська, польські залізниці обмежили рух поїздів у сторону Ґданська. Слід підкреслити, що міжнародні поїзди, які йдуть транзитом через Ґданськ, дальше курсують правильно.

Ґданська влада обмежила скількість поїздів до Польщі.

ГДАНСЬК, ПАТ. Ґданська влада неправно обмежила рух поїздів на лініях Ґданськ – Тчев і Ґданськ – Ґдиня. На тому останньому відтинку поїзди не курсують, на першому поважно спізнюються. Пасажирів ревідують. Автобусовий рух на всіх ґданських лініях припинився.
Коли радник польського ґен. комісаріяту переїздив через ґданську територію, стражник вирвав йому течку з рук.

Німецька політична поліція обсадила ґданський двірець.

ҐДАНСЬК, ПАТ. Ґештапо обсадила ґданський двірець, прибираючи його націонал-соціялістичними прапорами. Ґданський двірець був дотепер в управі польських залізниць і становив осередок залізн. мережі вільного міста. Тепер польські залізниці урядовці в Ґданську, не можуть виконувати своїх функцій.

Арештування польських урядовців у Ґданську.

Ґданськ, ПАТ. На запрошення ґданського сенату, польський ґен. комісар вислав двох урядовців Ґрабовського і Шадковського, на переговори у справі постачання харчевих засобів з Польщі та привернення пасажирського руху по лінії Ґданськ – Тчев. Після переговорів ґештапо арештувала їх обох.
Рівночасно арештовано двох митних інспекторів: Юрчинського і Черва.

—————-
Новий інцидент у Ґданську.

Напад на самохід митних інспекторів.

ҐДИНЯ, ПАТ. Двох польських митних інспекторів виїхало самоходом до місцевости Пєкло (на ґданській території), щоб перевести люстрацію митної станиці. Вони залишили самохід перед Пєклом і пішли дальше пішки.
Підчас їхньої відсутности юрба знищила авто і побила шофера. Коли інспектори вернулися, не побачили вже авта – напасники забрали його. Ґданська поліція не дала ніякого вияснення, не сказала що сталося з автом. Інспектори пішли зі шофером до найближчої залізничної станції та поїздом вернулись до Ґданська.

Репресії супроти поляків у Ґданську.

ҐДАНСЬК, ПАТ. В ночі з 29. на 30. середня і передполуднем, ґданська поліція почала силою викидати поляків із мешкань на терені Ґданська.
29. і 30. серпня перевела ґданська поліція багато арештувань, зокрема серед польських залізничників. Досі стверджено поверх 20 випадків.

Масові арештування поляків у Ґданську.

ҐДАНСЬК, ПАТ. В останніх 24-ох годинах ґданська поліція перевела масові арештування серед поляків. М. ін. арештовано відомого власника кораблів Боссельмана, у хвилині, як він намагався відплисти до Данії.

Арештування начальника берлінського відділу ПАТ-а.

ВАРШАВА, ПАТ. Минулого понеділка німецька політична поліція арештувала начальника берлінського відділу ПАТ-а, Станислава Дембінського. У вівторок його звільнено, але дозволено йому виїхати щойно в середу.