1919 рік, 10 липня

Стрілець, 1919 рік, 10 липня

Наші відносини до заграниці

Сторінка 1

Коли до Польщі прибули війська Галлєра зорганізовані Францією, Поляки почали офензиву і вдарили на наш фронт замість на більшовиків. Під натиском переважаючих сил ворога наш фронт, а з ним і ціла наша армія були змушені податися, щоби перевести незалежно від ворога нове розложення сил та розпочати наново правильну боротьбу. Від того часу наша суспільність звернула всю свою увагу на події на фронті. Здається се сталося перший раз від початку українсько-польської війни. Та зате втратила вона спромогу слідкувати за нашим відношенням до заграниці.

Офіціяльне звідомлення Галицької Армії з 8 VII

На фронті спокій. Сильні ворожі розвідчі стежі робили наступ на висоту „Баби", одначе зістали відперті. В боях о Язловець визначився от. Виметаль і сот. Вернич. Власні розвідчі стежі посуваються в перед аж до Стрипи. Наша артілєрія острілювала ворожу артілєрію коло Пишковець і Трибуховець з успіхом.

Начальник Штабу Галицької Армії.

Головний Отаман Петлюра в Борщеві

Конференції головного Отамана з Диктатором

Звірства польських військ

Протокол

списаний з Іреною Івашкевич зі Збаража, літ 27, в справі замордовання Микити Івашкевича.

З боїв бригади УСС

Сторінка 2

Під Бережанами 22. VI. 1919.

Сонце стояло майже прямовісно над головою і пекло своїми промінями, як тисячними розпеченими дротами. Воздух тремтів над полями, а дерева здавалося завмерли у соняшній жарі.

В такий час, звичайно, все ховається в освіжуючу тінь, шукає прохолоди в воді.

Тільки український жовнір не має тепер часу на се. Чи дощ, чи вітер, чи спека, чи студінь він іде зле одітий, збідований, йде на зустріч „Сонцю Золотому".

RSS-материал