1919 рік, 7 жовтня

Стрілець, 1919 рік, 7 жовтня

Боротьба за Галичину

Сторінка 1

Галичина не буде польська

Ліон, 26. вересня (радіо). Український Пресовий Уряд доносить: Із кругів Парижської Конференцї довідуємося з певного джерела, що Рада Чотирьох відкинула відкинула польський внесок, щоби Східну Галичину влучити до Польщі. Через те запевнений провізоричний характер Східно-Галицької Держави, який небавом буде виготовлений комісією Антанти і Найвищою Радою.

Радою Чотирьох в Парижу виготований статут признає Східну Галичину в раз зі Львовом самостійним краєм, що вибирає свій власний Сойм.

Собака з кісткою в горлі

Коли ризи свої роздирає вся польська преса на сам спогад про париську „несправедливість" і нападає за це всіх, кого попало, то иншим тоном хоче говорити „Ґазета Поранна" в ч. 852. Для порівнання париського рішення з берестейським договором наводить те, що Найвища Рада забирає Польщі не лиш Східну Галичину, але мабуть і Холмщину, бо визначує Польщі як східну границю лінію Лісько - Любачів - Чесанів. За „ганебний" поступок на польськім народі грозить згадана газета виповідженням Антанті польської любови.

З Угорської України

Сторінка 2

З кінцем мая сего року видало чеське правительство проєкт автономії Угорської України, що зістав прийнятий, проголошений і введений в життя в серпні с. р.

Хроніка

Проситься всіх Галичан і Буковинців, Українців з Камінця і околиці, котрі мають в своїх серцях хоч троха любови і вдячности до своїх героїв, зявитися на засновуючі Збори „Галицько-Буковинського Укр. Червоного Хреста", філії Укр. Черв. Хр. в середу (не вівторок, як було оповіщено) 8-го с. м. о 2-гій год. по пол.

Збори Галичан відбудуться дня 9. Х. 1919 о 3 годині по пол. з денним порядком: 1) Зложення звіту президії, 2) вибір контрольного комітету, 3) вибір членів до постійного комітету для виселенецьких підмог.

RSS-материал