1930 рік, 4 січня

Вісті ВУЦВК, 1930 рік, 4 січня

Нові форми побуту в містах Донбасу

Сторінка 5

Реконструкції побуту

Ізоляція людей за віком – бюрократична вигадка

Робітники Луганщини вимагають прискорити колективізацію побуту

З 12 намічених до побудови нових міст у Донбасі – 6 припадає на Луганщину. Урядова комісія в справі будівництва нових міст влаштувала диспут за участю широкої пролетарської суспільности, де було висвітлено підсумки перших етапів роботи урядової комісії та обговорено питання про “обличчя майбутнього соціялістичного міста”.

Жінка в соціялістичному місті

Цілковите розкріпачення жінки – одне з найголовніших завдань соціялістичного міста.

Дрібні повсякчасні турботи про хатнє господарство відбирають у жінки надзвичайно багато часу, часто позбавляючи їх хоч би маленького відпочинку, не кажучи вже про те, що часу для корисно-громадської праці у неї зовсім не залишається. Треба сказати, що все це виникає не тому, що обов’язки жінки щодо хатнього господарства надто складні, а тому, що умови, в яких доводиться їй працювати, нерозумні й некультурні.

Тільки не лякать!

Іона Вочревісущий

Не на небесі, а на землі.

Не в “утопії”, не на Марсі, і не в “голубих мріях” Мелахія, а в звичайнісінькому порядкові денному. З пляновими цифрами, процентами кубо-метрами та іншими прозаїчними речами.

Соціялістичний побут випливає, як культурне оформлення соціялістичного буття.

І на порядок денний його проблеми висуваються хоч би такою невідкладною прозаїчною річчю, як житловобудівничий плян.

Отже треба міркувать, як будувать, щоб потім не чухатись.

Увагу партосвіти – на виконання завдань реконструктивної доби

Сторінка 6

Зброя Марксо-Ленінової теорії зміцнить більшовицьку непримиренність партійних мас в боротьбі проти ухилів від генеральної лінії партії

Г. Дубовський

Завдання масової партосвіти в реконструктивну добу


Завдання партійної освіти завжди визначаються тими завданнями, що стоять перед всією партією й чим далі партосвіта “стає все більш істотним засобом партійного будівництва”. *) Ускладнення завдань, що стоять перед партією за реконструктивної доби ускладнюють і зміст і завдання в роботі сітки масової партосвіти.

За якість кадрів

ПІДВИЩИТИ КВАЛІФІКАЦІЮ РОБІТНИЧИХ ПРОПАҐАНДИСТІВ.

Секретаріат ВУЦВК про перебіг кампанії збирання єдиного с.-г. податку

Сторінка 7

1-го січня під головуванням т. Петровського, відбулося засідання Секретаріяту ВУЦВК, де заслухано доклад Наркомфіну та НК РСІ про перебіг кампанії збирання єдиного с.-г. податку щодо застосування експертного оподаткування глитаїв і надання пільг бідноті.

Щоб не ображати глитая?

По всіх лініях у наступ
колективно двинули.
Глитаєнкові хвоста
переполовинили. 

Є такі добрі люди, що не можуть без болю дивитися на “страждання” “нещасних” глитаїв, і за всяку ціну допомагають ім. Такі “добрі люди” сидять іноді в облікових комісіях і звільняють глитаїв від експертного оподаткування.

Пам’ятник Т. Г. Шевченкові побудують на майдані Тевелева

Сторінка 8

Перше засідання громадського комітету

За численною участю робітників столиці відбулося перше засідання громадського комітету в справі побудування пам’ятника Тарасу Шевченкові. Збори одноголосно ухвалили на голову комітету обрати т. Петровського, а на його заступника т. Бородая.

Наймитство візьме найактивнішу участь у перевиборах КНС

З 15 січня на Україні починаються перевибори комнезамів. Перевибори відбуватимуться в умовах загостреної клясової боротьби і завзятого опору глитайні. Комнезамам треба буде поновити свої керівні організації найкращими, витриманими працівниками, позбутися всіх чужих і ворожих елементів. Отже, великого значення набирає активна участь наймитства й с.-г. робітництва у перевиборах.

Сектор розслідувань за роботою

Спекуляція державними грішми

Наш Шевченківський кореспондент писав, що адміністрація чавунно-ливарного заводу (Шевченківщина) утримала з робітників перші внески на 3-тю позику індустріялізації ще 7/IX, а внесла їх до каси філії Держбанк лише 26/IX. І це зроблено для того, щоб за гроші, позичені державі, викупити свої векселі.

Загрозливий стан

Сторінка 9

Одночасно із ростом добробуту країни рік-у-рік зростає й нагромадження широкими масами населення дрібних заощаджень, що стають за солідне джерело реґулювання грошового обігу – джерело плянового фінансування індустріялізації промисловости та сільського господарства.

Мобілізувати громадську думку

Хоча Прилуччина у поширенні 3-ої позики стоїть на одному з перших місць, але у справі мобілізації коштів трудящих через ощадкаси вона пасе задніх. Навколо цієї справи не скупчили уваги громадськости, не організували масово-популярізаційної роботи, а в наслідок нема бажаного ефекту.

Темп м’ясозаготівель і досі ще млявий

Сторінка 10

М’ясозаготівельна робота в грудні на багато пожвавішала, рівняючи з попередніми місяцями, але всеж наслідки заготівлі ще далеко не задовольняють потреб на м’ясо. При пляні в 25 тис. тон заготовлено за грудень, за відомостями Окрторгвідділів, 24,1 тис. тонн (96% пляну), а за відомостями м’ясозаготівельних організацій – навіть 29 тис. тон, себто 116% пляну. Із цієї кількости рогатої худоби заготовлено 22,1 тис. тон, або 117% пляну.

Місячник збирання утильсировини

У Наркомторзі відбулася нарада, присвячена проведенню на Україні місячника збирання утильсировини. Місячник, як відомо, гадають почати 20 січня.

В нараді взяли участь представники ЦК комсомолу, юних піонерів, Житлоспілки, заготовних організацій і інш.

Нарада ухвалила збільшити кількість міст, де проведуть місячник. Ухвалено провести його в 11 містах України.

Лоза, як об’єкт вивозу

В лозовому промислі на Україні працює не менше, як 15 тис. кустарів. Але організованого лозового господарства й досі ще немає. Тимчасом перспективи для його розвитку є величезні.

По Радянських Республіках

Обслуговування споживачів великих житлокоопів

Московська споживча система провела вдалий досвід обслуговування населення великих житлових кооперативів. У великому будинку з населенням близько 1 тис. чол. справу налагоджено так. В окремі скриньки пожильці кидають заяви на продукти. А потім зразу ж магазин постачає продукти додому.

Це, звичайно, дуже вигідно, для споживачів, бо позбавляє їх потреби витрачати час у чергах і одночасно розвантажує крамниці.

Товариство сприяння колективізації

Інструкція Секретаріяту ВУЦВК про перевірно-звітну кампанію

Сторінка 11

І. Завдання перевірно-звітної кампанії

1) Здійснюючи п’ятирічний плян соціялістичного розвитку народнього господарства за активної участи працівних мас у соціялістичній реконструкції промисловости та сільського господарства, що відбувається за умови широкого розгортання критики, самокритики і соціялістичного змагання та за загостреної клясової боротьби, – перевірка діяльности сільських і селищних рад а також звітування рад перед своїми виборцями набирає величезної ваги.

Оголошення

Червонозаводський театр

Субота 4-го січня

КОЧЕРГА
МАРКО В ПЕКЛІ
п’єса на 4 дії

КВИТКИ ПРОДАЮТЬСЯ

———————
Театр ім. ШЕВЧЕНКА
 

Оголошення

Сторінка 12

До весняної засівної кампанії Видавництво Книгоспілка видає серію масових антирелігійних книжок “Перебудова сільського господарства та релігія”.

Дайрі, Н. – Куркуль, піп, сектант – вороги колективізації. Розм. 3/4 др. арк.

Дайрі, Н. – Безвірники та фронт сівби. Розм. 3/4 др. арк.

Ностин, – Релігійники проти аґромінімума. Розм. 1 др. арк.

Ностин, – Як шкодять релігійні свята та забобони сільському господарству. Розм. 1 др. арк.

RSS-материал